Πώς μπορώ να ενισχύσω την γονιμότητα μου

Η υπογονιμότητα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα, στα συναισθήματα και στην σχέση του ζευγαριού. Το άγχος, η κατάθλιψη, η ενοχή και το στρες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην γονιμότητα τους και, κατά συνέπεια, να μειώσουν τις πιθανότητές σύλληψης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να εμποδίσουν σημαντικά τη γονιμότητα. Πώς  μπορώ όμως να απαλλαγώ από αυτό το άγχος, να ενισχύσω τα αναπαραγωγικά όργανα και τελικά, να ενισχύσω την γονιμότητα μου?

Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικές ολιστικές μεθόδους που εφαρμόζω για να βοηθήσω ζευγάρια που επιθυμούν  να τεκνοποιήσουν.

Η γιόγκα, ο διαλογισμός οπτικοποίησης (visualization) και η μέθοδος Bowtech μπορεί να παίξουν θετικό ρόλο βοηθώντας γυναίκες, άνδρες και ζευγάρια να διαχειριστούν τα πάνω και τα κάτω.

Γιόγκα για ενίσχυση της γονιμότητας

Fertility Yoga Classes for Conceiving

Η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσουμε τα αναπαραγωγικά όργανα και να μειώσουμε το στρες. 

Η πρακτική της γιόγκα, όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας, δεν εγγυάται τη σύλληψη, αλλά σίγουρα βοηθά στην προετοιμασία του νου και του σώματός σας και επίσης βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης με ειδικές στάσεις και    τεχνικές καθοδηγούμενου οραματισμού, που στοχεύουν στην ενίσχυση της γονιμότητας. 

Υπάρχουν διάφορες στάσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη ενός φιλόξενου και υγιούς σώματος και στην ανάπτυξη ενός  ήρεμου μυαλού για το μωρό που θέλουμε να έρθει στην ζωή μας.

Τα oφέλη των ασκήσεων γιόγκα στην βελτίωση της γονιμότητας

Διαλογισμός Οπτικοποίησης (Οραματισμός)

Ο οραματισμός είναι ένας συνδυασμός πολλών πρακτικών διαλογισμού, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού καλοσύνης,  της συμπόνιας, της ευγνωμοσύνηςς και της γαλήνης,  συχνά γνωστά ως τα Τέσσερα Αμέτρητα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μαθήματος γιόγκα όπως και οι αναπνευτικές ασκήσεις.

Επίσης, μέσω της  οπτικοποίησης και του  καθοδηγούμενου οραματισμού (κατευθυνόμενων εικόνων)  καλωσορίζουμε το παιδί στην ζωή μας , οραματιζόμαστε την ζωή μας με το παιδί, βιώνοντας έντονα συναισθήματα χαράς. Το συναίσθημα είναι ισχυρός πόλος έλξης για να πετύχουμε τους στόχους μας.

 Οι διαλογισμοί οπτικοποίησης χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους ασκούμενους να καλλιεργήσουν ριζική αποδοχή, να εξασκήσουν την ευγνωμοσύνη και να επιτύχουν τους στόχους τους.

 Τα θεμέλια του διαλογισμού παραμένουν τα ίδια όπως και για άλλες μη οπτικές μορφές, όπως η διασφάλιση ότι η στάση υποστηρίζει μια ευθεία σπονδυλική στήλη, σε καθιστή, όρθια ή ξαπλωμένη θέση.

Στον διαλογισμό οπτικοποίησης, η κύρια εστίαση είναι μια θετική εικόνα ή καθοδηγούμενη εικόνα που οπτικοποιείται στο μάτι του νου. Άλλα στοιχεία του διαλογισμού οπτικοποίησης μπορεί να περιλαμβάνουν τη φροντίδα της αναπνοής, τη διανοητική απαγγελία μάντρας και την επίγνωση.

Η άποψη της έρευνας και της ψυχολογίας σχετικά με ορισμένα από τα οφέλη του διαλογισμού:

Αυτός ο τύπος διαλογισμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για εκείνους που δυσκολεύονται να καθαρίσουν το μυαλό τους για να καλλιεργήσουν την ακινησία ή εκείνους που τείνουν να νυστάζουν και να κοιμούνται κατά τη διάρκεια άλλων τύπων πρακτικών διαλογισμού.

Το να έχουμε μια εικόνα στην οποία πρέπει να εστιάσουμε  σε ένα καθοδηγούμενο φανταστικό ταξίδι ενεργοποιεί το μυαλό και μας κρατά σε εγρήγορση (Amihai & Kozhevnikov, 2015).

Όπως και άλλες μορφές διαλογισμού, ο διαλογισμός οπτικοποίησης βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και του άγχους υποστηρίζοντας την καλλιέργεια της ηρεμίας και συναισθηματικής ισορροπίας. Πολλές τεχνικές διαλογισμού οπτικοποίησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παρακάτω, συμβάλλουν στη μείωση της συναισθηματικής  αντιδραστικότητας (Goyal et al., 2014).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ;
Όταν νιώθουμε άγχος, θυμό ή πληγωμένοι, τείνουμε να αντιδρούμε παρορμητικά. Είμαστε σε μια κατάσταση μάχης ή φυγής και τείνουμε να αντιδρούμε συναισθηματικά, δηλαδή να αντιδρούμε υπερβολικά. Αυτή η υπερβολική αντίδραση είναι συναισθηματική αντιδραστικότητα. Εκείνη τη στιγμή, οι αντιλήψεις μας για την κατάσταση αλλάζουν. Η συναισθηματική φόρτιση μας εμποδίζει να δούμε την κατάσταση όπως είναι. Αντίθετα, αντιδρούμε. Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει πια ακρόαση. Τα συναισθήματα και οι άμυνές μας οδηγούν τις συμπεριφορές μας.

Ο διαλογισμός οπτικοποίησης απαιτεί την  εφαρμογή της ενεργούς φαντασίας (Jung, 1997) και μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της δημιουργικότητας. Ορισμένοι καθοδηγούμενοι διαλογισμοί, όπως το εσωτερικό ταξίδι, σας ενθαρρύνουν  να αφήσετε τη φαντασία να τρέξει και να οραματιστείτε τα πιο τρελά όνειρά σας. Οι δημιουργικοί τύποι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από την εξάσκηση αυτού του τύπου διαλογισμού (Vieten et al., 2018).

Ο διαλογισμός οπτικοποίησης χρησιμοποιεί συχνά ενεργή φαντασία και καθοδηγούμενη εικόνα για να καλλιεργήσει την εστίαση, ειδικά σε συγκεκριμένους στόχους. Οι αθλητικοί ψυχολόγοι και οι προπονητές χρησιμοποιούν συχνά διαλογισμό οπτικοποίησης για να ενισχύσουν την εστίαση των αθλητών στους στόχους τους και να τροφοδοτήσουν την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν (Blankert & Hamstra, 2017).

Ο διαλογισμός οπτικοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεράσετε προβλήματα με  την εικόνα σας.  Πως αισθάνεστε δηλαδή για εσάς. Υποστηρίζοντας το όραμά σας για το πως θέλετε να είστε. Για παράδειγμα, εάν η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή η αναβλητικότητα σας εμποδίζει να ολοκληρώσετε μια σημαντική εργασία, μπορείτε να οραματιστείτε ότι αναλαμβάνετε δράση και ολοκληρώνετε την εργασία με ικανότητα (Blankert & Hamstra, 2017).

Ολιστική μέθοδος χειροθεραπείας Bowtech

Το Bowtech σαν ολιστική μέθοδος αυτοθεραπείας, αποκαθιστά  την ισορροπία στο αναπαραγωγικό, ορμονικό, νευρικό, λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα. Εξισορροπεί επίσης το συναίσθημα και μειώνει τα επίπεδα άγχους καθώς ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. 

Αρχικά οι συνεδρίες στοχεύουν στην  ρύθμιση της  εμμηνόρροιας και ωορρηξίας εφ όσον υ Στη συνέχεια ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο με συνεδρίες  μία φορά κάθε 8 εβδομάδες με σκοπό την επίτευξη σύλληψης. Στο ενδιάμεσο διάστημα, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο δεν χρησιμοποιείται αλλά μπορούν να γίνουν συνεδρίες για την διαχείριση του άγχους ή άλλα προβλήματα αν υπάρχουν.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα. Εφόσον επιτευχθεί ή σύλληψη του εμβρύου, οι συνεδρίες Bowtech μπορούν να συνεχιστούν  για να αντιμετωπιστούν τυχόν ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης όπως όνοι στην πλάτη και την μέση, οίδημα, αυπνία και άγχος κλπ. εφ

Ενθαρρύνεται και οι δύο σύντροφοι να κάνουν συνεδρίες Bowen, προκειμένου να ισορροπήσουν το σώμα και να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

To Bowtech είναι μία ασφαλής, μη επεμβατική τεχνική και μια ευχάριστη διαδικασία για το ζευγάρι και είναι πολύ σημαντική βοήθεια για τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.

γονιμοτητα

Ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει το Bowtech

Γιατί να επιλέξετε το Bowtech

Βελονισμός και διαλογισμός οπτικοποίησης για απώλεια βάρους

Τα περιττά κιλά είναι σημαντικός παράγοντας υπογονιμότητας.

απωλεια βαρους

Αν χρειάζεται να χάσετε κάποια κιλά, μπορούμε να σας βοηθήσουμε μέσω του βελονισμού καθώς θεωρείται σημαντικός παράγοντας υπογονιμότητας.

Αν ο μεταβολισμός σας έχει κολλήσει και παρόλη την  δίαιτα που κάνετε, δεν χάνετε κιλά, τότε δοκιμάστε τον βελονισμό ο οποίος θα σας βοηθήσει να αρχίστε να χάνετε βάρος. Θα σας βοηθήσει επίσης να αντιμετωπίσετε την επιθυμία για τσιμπολόγημα και γλυκά και θα ενεργοποιήσει τον κοιμισμένο μεταβολισμό.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα η υπογονιμότητα έχει αρνητικές επιρροές στην συναισθηματική υγεία, στην αυτοεκτίμηση και στην ποιότητα ζωής των γυναικών και των συντρόφων τους. Ανάμεσα στις γυναίκες που βιώνουν την υπογονιμότητα, σχεδόν το 40%, βιώνουν έντονο στρες με μακρόχρονες επιπτώσεις, το οποίο εκφράζεται με περιστατικά άγχους και κατάθλιψης (LockI.H.,2002). Οι ψυχολογικοί παράμετροι που ερευνώνται είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Από τα αποτελέσματα των μελετών διαπιστώνεται ότι οι μέθοδοι υποβοηθουμένης αναπαραγωγής έχουν συχνά επιτυχή κατάληξη. 

Η Μαία με την αρμόζουσα συμβουλευτική της παρεμβολή την γνώση και την ψυχολογική της στήριξη έχει μπορεί να προσφέρει στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα των εγκύων και των συντρόφων τους.(πηγή).

Το Bowtech στο Human Health Lab εφαρμόζεται από Μαία με εξειδίκευση στις ολιστικές θεραπείες και την Hatha Yoga.

Περιπτώσεις μελέτης (case stydies)

Στην Ελλάδα το bowtech δεν έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, αναφέρονται όμως δείγματα από άλλες χώρες οπού εφαρμόζεται συχνά με πολύ καλά αποτελέσματα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα  στην φυσική σύλληψη, σε περιπτώσεις όπου έχει δοθεί ο χρόνος από τον γιατρό ώστε να προσπαθήσει το ζευγάρι μόνο του. 

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ περιπτώσεις που ωφελήθηκαν με το Bowtech για την ενίσχυση της γονιμότητας.