Πώς μπορώ να ενισχύσω την γονιμότητα μου

Η υπογονιμότητα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα, στα συναισθήματα και στην σχέση του ζευγαριού. Το άγχος, η κατάθλιψη, η ενοχή και το στρες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην γονιμότητα τους και, κατά συνέπεια, να μειώσουν τις πιθανότητές σύλληψης.  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να εμποδίσουν σημαντικά τη γονιμότητα. Πώς  μπορώ όμως να απαλλαγώ από αυτό το άγχος, να ενισχύσω τα αναπαραγωγικά όργανα και τελικά, να ενισχύσω την γονιμότητα μου?

Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικές ολιστικές μεθόδους που εφαρμόζω για να βοηθήσω ζευγάρια που επιθυμούν  να τεκνοποιήσουν.

Μέθοδος Bowtech

Το Bowtech σαν ολιστική μέθοδος αυτοθεραπείας, αποκαθιστά  την ισορροπία στο αναπαραγωγικό, ορμονικό, νευρικό, λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα.

 Εξισορροπεί επίσης το συναίσθημα και μειώνει τα επίπεδα άγχους καθώς ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. 

Αν υπάρχει απουσία περιόδου ή ακανόνιστος κύκλος, οι συνεδρίες στοχεύουν στην επαναφορά της περιόδου και την ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως. 

 Στη συνέχεια ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την ενίσχυση της σύλληψης, με συνεδρίες  μία φορά κάθε 8 εβδομάδες με σκοπό την επίτευξη σύλληψης. Στο ενδιάμεσο διάστημα, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο δεν χρησιμοποιείται αλλά μπορούν να γίνουν συνεδρίες για την διαχείριση του άγχους ή άλλες ενοχλήσεις, αν υπάρχουν.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα. Εφόσον επιτευχθεί ή σύλληψη του εμβρύου, οι συνεδρίες Bowtech μπορούν να συνεχιστούν  για να αντιμετωπιστούν τυχόν ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης όπως πόνοι στην πλάτη και την μέση, οίδημα, αυπνία και άγχος κλπ.

Σε ποιές περιπτώσεις είναι χρήσιμο?

Ενθαρρύνεται και οι δύο σύντροφοι να κάνουν συνεδρίες Bowen, αν είναι δυνατόν, προκειμένου να ισορροπήσουν το σώμα και να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης.

To Bowtech είναι μία ασφαλής, μη επεμβατική τεχνική και μια ευχάριστη διαδικασία για το ζευγάρι και είναι μια  πολύ σημαντική βοήθεια για τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν.

Βελονισμός για απώλεια βάρους & ενίσχυση των αναπαραγωγικών οργάνων

Βελονισμός γονιμότητας

Αν χρειάζεται να χάσετε κάποια κιλά, μπορώ να σας βοηθήσω με τον βελονισμό καθώς τα επιπλέον κιλά θεωρούνται σημαντικός παράγοντας υπογονιμότητας.

Αν ο μεταβολισμός σας έχει κολλήσει και παρόλη την  δίαιτα που κάνετε, δεν χάνετε κιλά, τότε δοκιμάστε τον βελονισμό.

Θα σας  βοηθήσει να αρχίστε να χάνετε και πάλι βάρος,  να αντιμετωπίσετε την επιθυμία για τσιμπολόγημα και γλυκά και θα ενεργοποιήσει τον κοιμισμένο μεταβολισμό.

Επιπλέον, θα ενισχύσουμε την γονιμότητα βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και τονώνοντας τα όργανα αναπαραγωγής. Πρόκειται όμως για δύο διαφορετικά πρωτόκολλα και θα πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα στην αρχή.

Συναισθηματική απελευθέρωση

Ανθοϊάματα και Ανθοθεραπεία Dr. Bach

Τα ανθοϊάματα είναι ενεργειακά σκευάσματα που δημιουργούνται από άνθη και φυτά. Επιδρούν στα συναισθήματα με ήπιο αλλά σίγουρα αποτελεσματικό τρόπο , απαλύνοντας τα αρνητικά συναισθήματα και εξελίσσοντας τα θετικά συναισθήματα προσφέροντας έτσι θετικές εκφράσεις και θετικές συμπεριφορές.

Φοβίες, κρίσεις πανικού, καταστάσεις σοκ, ανασφάλειας, χαμηλής αυτοπεποίθησης, ενοχής και πολλά άλλα, μπορούν να βοηθηθούν πολύ αποτελεσματικά με την βοήθεια των ανθοϊαμάτων.   Περισσότερα…

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα η υπογονιμότητα έχει αρνητικές επιρροές στην συναισθηματική υγεία, στην αυτοεκτίμηση και στην ποιότητα ζωής των γυναικών και των συντρόφων τους.

Ανάμεσα στις γυναίκες που βιώνουν την υπογονιμότητα, σχεδόν το 40%, βιώνουν έντονο στρες με μακρόχρονες επιπτώσεις, το οποίο εκφράζεται με περιστατικά άγχους και κατάθλιψης (LockI.H.,2002).

Οι ψυχολογικοί παράμετροι που ερευνώνται είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Από τα αποτελέσματα των μελετών διαπιστώνεται ότι οι μέθοδοι υποβοηθουμένης αναπαραγωγής έχουν συχνά επιτυχή κατάληξη. 

Η καλά καταρτισμένη Μαία, με την αρμόζουσα συμβουλευτική της παρεμβολή, την γνώση και την ψυχολογική της στήριξη, έχει μπορεί να προσφέρει στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα των εγκύων και των συντρόφων τους.(πηγή).

Το Bowtech στο Human Health Lab εφαρμόζεται από Μαία με εξειδίκευση στις ολιστικές θεραπείες και την Hatha Yoga.

ΝΕΟ! Γιόγκα για ενίσχυση της γονιμότητας

Fertility Yoga Classes

Η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσουμε τα αναπαραγωγικά όργανα και να μειώσουμε το στρες. 

Η πρακτική της γιόγκα, όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας, δεν εγγυάται τη σύλληψη, αλλά σίγουρα βοηθά στην προετοιμασία του νου και του σώματός σας και επίσης βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης με ειδικές στάσεις και    τεχνικές καθοδηγούμενου οραματισμού, που στοχεύουν στην ενίσχυση της γονιμότητας. 

Υπάρχουν διάφορες στάσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη ενός φιλόξενου και υγιούς σώματος και στην ανάπτυξη ενός  ήρεμου μυαλού για το μωρό που θέλουμε να έρθει στην ζωή μας.

Τα oφέλη των ασκήσεων γιόγκα στην βελτίωση της γονιμότητας

Τα μαθήματα Γιόγκα Γονιμότητας γίνονται 1-2 φορές την εβδομάδα διαδικτυακά μέσω ΖΟΟΜ.

Κάθε Τρίτη πρωί στις 9:00-10:00 και κάθε Πέμπτη απόγεμα στις 20:30-21:30

Μπορείτε να συμμετέχετε και στα δύο μαθήματα ή στο ένα.

Ο καθοδηγούμενος οραματισμός  είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μαθήματος γιόγκα όπως και οι αναπνευστικές ασκήσεις.

Μέσω  του  καθοδηγούμενου οραματισμού και της οπτικοποίησης (κατευθυνόμενων εικόνων)  καλωσορίζουμε το παιδί στην ζωή μας , οραματιζόμαστε την ζωή μας με το παιδί, βιώνοντας έντονα συναισθήματα χαράς. Το συναίσθημα είναι ισχυρός πόλος έλξης για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Διαλογισμός

Η άποψη της έρευνας και της ψυχολογίας σχετικά με ορισμένα από τα οφέλη του διαλογισμού:

Αυτός ο τύπος διαλογισμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για εκείνους που δυσκολεύονται να καθαρίσουν το μυαλό τους για να καλλιεργήσουν την ακινησία ή εκείνους που τείνουν να νυστάζουν και να κοιμούνται κατά τη διάρκεια άλλων τύπων πρακτικών διαλογισμού.

Το να έχουμε μια εικόνα στην οποία πρέπει να εστιάσουμε  σε ένα καθοδηγούμενο φανταστικό ταξίδι ενεργοποιεί το μυαλό και μας κρατά σε εγρήγορση (Amihai & Kozhevnikov, 2015).

Όπως και άλλες μορφές διαλογισμού, ο διαλογισμός οπτικοποίησης βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και του άγχους υποστηρίζοντας την καλλιέργεια της ηρεμίας και συναισθηματικής ισορροπίας. Πολλές τεχνικές διαλογισμού οπτικοποίησης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παρακάτω, συμβάλλουν στη μείωση της συναισθηματικής  αντιδραστικότητας (Goyal et al., 2014).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ;
Όταν νιώθουμε άγχος, θυμό ή πληγωμένοι, τείνουμε να αντιδρούμε παρορμητικά. Είμαστε σε μια κατάσταση μάχης ή φυγής και τείνουμε να αντιδρούμε συναισθηματικά, δηλαδή να αντιδρούμε υπερβολικά. Αυτή η υπερβολική αντίδραση είναι συναισθηματική αντιδραστικότητα. Εκείνη τη στιγμή, οι αντιλήψεις μας για την κατάσταση αλλάζουν. Η συναισθηματική φόρτιση μας εμποδίζει να δούμε την κατάσταση όπως είναι. Αντίθετα, αντιδρούμε. Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει πια ακρόαση. Τα συναισθήματα και οι άμυνές μας οδηγούν τις συμπεριφορές μας.

Ο διαλογισμός οπτικοποίησης απαιτεί την  εφαρμογή της ενεργούς φαντασίας (Jung, 1997) και μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της δημιουργικότητας. Ορισμένοι καθοδηγούμενοι διαλογισμοί, όπως το εσωτερικό ταξίδι, σας ενθαρρύνουν  να αφήσετε τη φαντασία να τρέξει και να οραματιστείτε τα πιο τρελά όνειρά σας. Οι δημιουργικοί τύποι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από την εξάσκηση αυτού του τύπου διαλογισμού (Vieten et al., 2018).

Ο διαλογισμός οπτικοποίησης χρησιμοποιεί συχνά ενεργή φαντασία και καθοδηγούμενη εικόνα για να καλλιεργήσει την εστίαση, ειδικά σε συγκεκριμένους στόχους. Οι αθλητικοί ψυχολόγοι και οι προπονητές χρησιμοποιούν συχνά διαλογισμό οπτικοποίησης για να ενισχύσουν την εστίαση των αθλητών στους στόχους τους και να τροφοδοτήσουν την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν (Blankert & Hamstra, 2017).

Ο διαλογισμός οπτικοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεράσετε προβλήματα με  την εικόνα σας.  Πως αισθάνεστε δηλαδή για εσάς. Υποστηρίζοντας το όραμά σας για το πως θέλετε να είστε. Για παράδειγμα, εάν η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή η αναβλητικότητα σας εμποδίζει να ολοκληρώσετε μια σημαντική εργασία, μπορείτε να οραματιστείτε ότι αναλαμβάνετε δράση και ολοκληρώνετε την εργασία με ικανότητα (Blankert & Hamstra, 2017).